“گفتگوی اختصاصی مهندس محمد محیاپور با ماهنامه پیام آوران معدن وفولاد “
شماره : 22 خرداد ماه 1398
مدیر عامل شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهرمطرح کرد:
کاهش هزینههای تولید، سکوی پرش از بحران
تولید 3 میلیون تنی مقاطع فولادی و همچنین تولید 3.5 میلیون تنی آهن اسفنجی از سوی دو واحد مگا مدول «گوهر و کوثر» اقداماتی است که علاوه بر اشتغال زایی، زمینه رشد و توسعه اقتصادی منطقه را نیز فراهم آورده است . در واقع شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر که در طول 7 سال از آغاز فعالیت علاوه بر کسب سهم بالا در تولید آهن اسفنجی با ایجاد واحد بریکت سرد توانسته عنوان چهارمین شرکت ممتاز به لحاظ میزان فروش در بین صد شرکت برتر را به خود اختصاص دهد از شرکتهای زیر مجموعه شرکت گل گهر بوده که با هدف استفاده حداکثری از ظرفیتهای معدنی استان کرمان تاکنون زمینه رشد و توسعه اقتصادی مجموعه تحت پوشش و استان را فراهم آورده است . البته مدیرعامل این شرکت معتقد است رشد نامتوازن زنجیره فولاد تحقق اهداف فولادی را افق 1404 تحت الشعاع قرار داده و لازم است دولت با ارائه تسهیلات و مشوقهای تولید زمینه جذب سرمایهگذاران را در راستای اهداف تعیین شده، فراهم کند. با محمد محیاپور مدیرعامل شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر گفتگویی صورت دادهایم که در ادامه میخوانید.
لطفا در خصوص رویکرد مجموعه در ایجاد شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر توضیح داده و بفرمایید روند توسعهای شرکت در جهت تحقق اهداف چگونه بوده است؟
استفاده حداکثری از پتانسیلهای معدنی منطقه گل گهر در راستای تحقق اهداف توسعهای مجموعه گل گهر و همچنین ایجاد اشتغال در منطقه زمینه تشکیل شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر را در سال 1391 فراهم آورد تا با بهره گیری از مزیت نزدیکی معدن به واحد فرآوری و در نتیجه کاهش هزینههای تولید با احداث واحد احیا مگا مدول، فولاد سازی و نورد به تولید 3 میلیون تنی مقاطع فولادی دست یابد . از سوی دیگر برای تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزش افزوده بیشتر دو واحد مگامدول تولید آهن اسفنجی «گوهر و کوثر» با ظرفیت تولید مجموعا 3.55 میلیون تن در سال احداث شده که علاوه بر اشتغال زایی حدود 700 نفری زمینه اشتغال به کار 2800 نفر بصورت غیر مستقیم را نیز فراهم آورده است. همچنین پروژه تولید 3 میلیون تن فولاد به روش اسلب نازک و نورد ورق گرم، پروژه تولید بریکت سرد و افزایش ظرفیت خطوط تولید کنونی نیز در دستور کار شرکت قرار گرفته است. باید توجه داشت روند توسعهای تولید شرکت باعث شد تا در سال 97 در بین یکصد شرکت برتر رتبه چهارم ممتاز را به لحاظ صعود میزان فروش به خود اختصاص دهد . ضمن آنکه در پروژه کوثر که از خردادماه سال گذشته به بهرهبرداری رسید در مدت 45 روز این مگامدول توانست به ظرفیت اسمی دست یابد که با تولید روزانه 10 هزار تن آهن اسفنجی رکوردی خاص در این حوزه به شمار میرود.
در خصوص ضرورت بهره گیری از فناوریهای نوین در صنایع فولادی توضیح دهید ؟
باید توجه داشت در شرایطی که بازار داخلی با کاهـش تقاضــا مـــواجــه اســت و محدودیتهای تحریمی بازارهای صادراتی را نیز تحت الشعاع قرارداده، کاهش هزینههای تولید در راستای افزایش رقابت پذیری صنایع فولادی مهمترین راهکار برای عبور از مشکلات کنونی خواهد بود. بنابراین بهرهگیری از فناوریهای نوین در جهت کاهش مصرف انرژی و مواد اولیه و ارتقای کیفیت موجبات افزایش توان رقابتی صنایع فولادی را فراهم میآورد. البته در شرایط تحریمی دسترسی تکنولوژی و تجهیزات نوین با سختی همراه است ، اما حرکت به سمت خودکفایی و بومی سازی قطعات و تجهیزات موردنیاز صنایع به همراه استفاده از ظرفیتهای علمی و فناوری متخصصان داخلی با ایجاد ارتباط تنگاتنگ با دانشگاه و پارکهای علم و فناوری و همچنین انجام پروژههای زیر سقف قادر به کاهش هزینههای تولید و بکارگیری فناوریهای نوین را برای صنایع فولادی امکان پذیر خواهد کرد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند رشد نامتوازن زنجیره فولاد باعث شده تا در برخی از حوزهها مازاد تولید را شاهد باشیم به گونهایکه رکود حاکم بر بازار این محصولات اثرات نامطلوبی بر روند توسعه صنعت فولاد و تحقق اهداف دولت در سند چشم انداز 1404 را خواهد داشت . اساسا به عنوان یکی از مدیران صنعت فولاد اثرات رشد نامتوازن را چگونه ارزیابی میکنید؟
بر اساس سند چشم انداز صنعت فولاد، تولید 55 میلیون تنی فولاد تا سال 1404 پیش بینی شده است . حال فارغ از اظهار نظراتی که در زمینه تحقق این میزان فولاد مطرح است، اما بررسی روند تولید سنگآهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی نشان دهنده رشد نامتوازن در برخی از زنجیره فولاد هستیم به گونهایکه هم اکنون روند تولید آهن اسفنجی بسیار بیشتر از نیاز کنونی صنایع فولادی بوده و عدم وجود تقاضای کافی در بازار داخلی به همراه مشکلات صادراتی باعث شده تا برخی از تولیدکنندگان با چالش عرضه و رکود مواجه شوند. این موضوع دردیگر تولیدات زنجیره نیز حاکم بوده و در نهایت تولید نهایی فولاد و تحقق اهداف فولادی دولت را تحت الشعاع قرار خواهد داد. از سوی دیگر میزان تقاضای مصرف فولاد در بازار نشان میدهد در حال حاضر رکود حاکم بر صنعت ساختمان و کاهش بودجههای عمرانی دولت مصرف فولاد با کاهش مواجه شده و تولید فولاد خام بسیار بیشتر از نیاز داخلی بوده . این در حالیست که افت قیمت فولاد در بازار جهانی نیز مزیدی بر علت شده تا علی رغم مشکلات تحریمی صادرات نیز با کاهش مواجه شود . بنابراین آنچه مسلم است برنامهریزی و ایجاد زیرساختهای تولید در این راستا حائز اهمیت خواهد بود و باید از سوی متولیان این حوزه مورد توجه قرار گیرد.
مشکلات و موانع موجود بر سر راه تولید صنایع فولادی و جذب سرمایهگذاران را چگونه ارزیابی میکنید؟
هزینه بالای انرژی یکی از مهمترین مشکلات صنایع فولادی را تشکیل داده که این موضوع به واسطه طرح هدفمندی یارانه ها و افزایش هزینه حامل های انرژی، فشار مضاعفی را به زنجیره فولاد وارد کرده است . البته افزایش هزینه حامل های انرژی تنها به این موضوع منتهی نشده و رشد بی ضابطه حمل و نقل را نیز درپی داشته است . همچنین عدم توسعه زیر ساختهای اکتشافی ناشی از کمبود منابع مالی به همراه نقص قوانین و بوروکراسیهای دست و پا گیر از موانع موجود بر سر راه سرمایهگذاری در حوزه معدن و زنجیره فولاد به شمار میرود. همچنین کمبود نقدینگی و رکود فعالیت های عمرانی ناشی از کاهش بودجههای عمرانی و عدم امکان تامین تجهیزات و ماشین آلات از دیگر مواردی است که روند توسعه فعالیتهای صنایع فولادی را تحت الشعاع قرار داده است. باید توجه داشت سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار موتور محرکه رشد اقتصادی محسوب میشود. این در حالیست که شرایط کنونی حاکم بر صنایع زنجیره فولاد انگیزه لازم برای ورود سرمایهگذاران را به این حوزه فراهم نمیکند، بنابراین سرمایهگذاری در حوزه فولاد باید بسیار هوشمندانه صورت گیرد و دولت نیز برای جذب سرمایهگذاران و حرکت به سمت توسعه اقتصادی لازم است با ارائه تسهیلات و مشوقهای خاص و همچنین برنامهریزی در جهت ثبات بازار و افزایش ضریب امنیت سرمایه گذاری انگیزه لازم برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی را فراهم آورد.
لطفا در زمینه دستاوردهای شرکت توضیح داده و بفرمایید مزیتهای رقابتی را در چه موضوعاتی میدانید؟
در راستای ایجاد تنوع در تولیدات شرکت پروژه بریکت سرد با ظرفیت 700 هزار تن در سال ایجاد شده که از سوی شرکتی ایرانی برای اولین بار در دنیا صورت گرفته است و میتواند جایگزین مناسبی برای مصرف قراضه در تولیدات فولاد استفاده شود همچنین تولید انواع ورق با کاهش بهای تمام شده، افزایش رونق تولید به ازای هر نفر و تولید محصولات متنوع مزایای رقابتی شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر را تشکیل میدهند. البته باید توجه داشت که به غیر از بریکت سرد مزیت اصلی شرکت سهم بالای شرکت در تولید آهن اسفنجی بوده که این موضوع افزایش رقابتپذیری را در بازار فراهم آورده است .
استان کرمان از ذخایر بالای سنگآهن برخوردار است روند توسعه صنایع فولادی را در این استان چگونه ارزیابی میکنید؟
استان کرمان از ظرفیت و توانمندی بالایی در حوزه صنعت و معدن برخوردار است و ایجاد مجموعه عظیم گل گهر در منطقه از پتانسیل و توانمندی این استان حکایت دارد و اساسا روند توسعهای گل گهر بر مبنای بهرهگیری از ظرفیتهای معدنی برنامه ریزی شده است و شرکت توسعه آهن و فولاد گل گهر نیز در این راستا حرکت میکند همچنین توسعه معادن در دستور مجموعه گل گهر قرار گرفته که در این حوزه شاهد اکتشافات مناسب و مناطق امید بخش بودهایم از سوی دیگر همزمان با توسعه اکتشاف، استفاده از تکنولوژی های جدید در حوزه معدن با به کارگیری مشاوران متخصص صورت گرفته که این موضوعات زمان بهره برداری از معادن منطقه را با افزایش چند برابری همراه خواهد کرد، روند توسعهای در استان کرمان به گونهای است که در آینده نزدیک این استان به قطب فولاد کشور تبدیل خواهد شد.